Maliye Postası Dergisi
ZİLYETLİĞE DAYALI KAZANIM ŞARTLARI
T.C. YARGITAY
Yedinci Hukuk Dairesi
E: 2023/330
K: 2024/157
1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme
Dava, TMK'nın 713/2’nci fıkrasında yer alan, (AYM Kararı ile iptal edilen) “…maliki 20 yıl önce ölmüş…” hukuki sebebine dayalı olarak açılan tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
2. İlgili Hukuk
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (6100 sayılı Kanun) 369’uncu maddesinin birinci fıkrası ile 370 ve 371’inci maddeleri, 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 713’ üncü maddesi.
3. Değerlendirme
1. Tüm dosya içeriği ve toplanan delillerden, dava konusu taşınmazın 1969 yılında yapılan kadastro çalışmalarında tapu kaydı uygulanarak ... oğlu ... adına tespit edildiği, tutanağın kesinleşerek tapuya tescil edildiği ve beyanlar hanesine, “... oğlu ... ölüdür” şeklinde şerh verildiği anlaşılmaktadır.
2. Şu hâlde, tapu kaydı ve tapulama tutanağındaki açıklamalara göre kayıt malikinin kim olduğuna yarar bilgilerin tapu kütüğünde mevcut olduğu, "... Oğlu ..." kanun anlamında tanınan ve bilinen kişi olduğundan TMK’nın 713/2’nci maddesinde yazılı zilyetliğe dayalı kazanım koşullarının gerçekleştiğini kabule olanak bulunmamaktadır.

HAZİRAN 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
CEP TELEFONUNA YÜKLENEN PROGRAM İLE ELDE EDİLEN GÖRÜŞME KAYITLARI
ÇEKİN TEMİNAT AMACIYLA DEVRİ - REHİN CİROSU
ÜST YARGI AŞAMASINDA MALİ TATİL
KAMUYA YARARLI DERNEK STATÜSÜ KAZANILMASI VE VERGİSEL AVANTAJLAR
DEVRE MÜLK HAKKININ KİRAYA VERİLMESİ DURUMUNDA KONAKLAMA VE GELİR VERGİSİ UYGULAMASI
FİYAT FARKINA İLİŞKİN KÂĞITLARDA DAMGA VERGİSİ
E-DEFTER YÜKÜMLÜSÜ I İNCİ SINIFA TABİ MÜKELLEFİN II NCİ SINIFA TABİ OLMASI HALİNDE DEFTER BEYAN SİSTEMİNDE DEFTER TUTUP TUTAMAYACAĞI
GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ SANTRALİ İNŞAATLARINDA ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI
SGK ASGARİ İŞÇİLİK MEVZUATINDA KÖKLÜ YENİLİKLER
İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLI NİTELİKLİ İŞÇİLİK ALACAĞI HESAPLAMALARI
YANGIN NEDENİYLE ZAYİ OLAN MALLAR, SABİT KIYMETLER VE BİNALARIN GİDERLEŞTİRİLMESİ VE KDVSİ
STOKLARDAKİ EMTİANIN İMHA EDİLMESİ
NOTERLİK KANUNU’NUN 33. MADDESİ UYARINCA ÖDENEN VEKALET ÜCRETİNİN VERGİYE TABİ OLUP OLMADIĞI
