Maliye Postası Dergisi
YURT DIŞINDAN GÖNDERİLEN ÜCRETLERİN VERGİLENDİRİLMESİ
Levent BAŞAK
93 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun (G.V.K.'nun)(1) 3'üncü maddesine göre, bu maddede belirtilmiş olan şartları taşıyan gerçek kişiler tam mükellefiyete tâbi gerçek kişi olarak gerek Türkiye'de gerekse yurt dışında elde ettikleri kazanç ve/veya iratlar üzerinden gelir vergisine tâbi tutulacaktır.
G.V.K.'nun 6'ncı maddesine göre ise, "Türkiye'de yerleşik olmayan" gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri gelirler üzerinden dar mükellefiyete tâbi gerçek kişi olarak vergilendirilecektir. Bu kişilerin yurt dışında elde ettikleri kazanç ve/veya iratlar Türkiye'de gelir vergisinin konusuna girmemektedir.
Tam veya dar mükellefiyete tâbi gerçek kişiler elde ettikleri ücret gelirlerini Türkiye'de elde edebileceği gibi ücret ödemesinin yurt dışında yerleşik bir işveren tarafından da ödenmesi söz konusu olabilecektir. Ücret ödemesinin yurt dışından yapılması durumunda vergilendirme esasları tam ve dar mükellefiyet rejiminde farklılık arz etmektedir.
Bu nedenle, bu makalemizde tam veya dar mükellefiyete tâbi gerçek kişilerin elde ettikleri ücret gelirlerini yurt dışından elde etmeleri durumunda vergilendirme esasları analiz edilecektir. Bu makalemizde ayrıca yurt dışından elde edilen ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde mükelleflerin dikkat etmeleri gereken bazı hususlar üzerinde durulacaktır. Ancak öncelikle vergi anlaşmalarına göre ücret gelirlerinde vergilendirme yetkisine sahip olacak Akit Devletin belirlenmesi esasları kısaca analiz edilecektir.
VERGİ ANLAŞMALARINA GÖRE ÜCRET GELİRLERİNDE VERGİLENDİRME ESASLARI
Bu makalemizde Türkiye'nin Japonya ile imzaladığı vergi anlaşmasının 15'inci maddesinde yer alan düzenleme analiz edilecektir. Bu maddede şu düzenleme yer almaktadır:

HAZİRAN 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
CEP TELEFONUNA YÜKLENEN PROGRAM İLE ELDE EDİLEN GÖRÜŞME KAYITLARI
ÇEKİN TEMİNAT AMACIYLA DEVRİ - REHİN CİROSU
ÜST YARGI AŞAMASINDA MALİ TATİL
KAMUYA YARARLI DERNEK STATÜSÜ KAZANILMASI VE VERGİSEL AVANTAJLAR
DEVRE MÜLK HAKKININ KİRAYA VERİLMESİ DURUMUNDA KONAKLAMA VE GELİR VERGİSİ UYGULAMASI
FİYAT FARKINA İLİŞKİN KÂĞITLARDA DAMGA VERGİSİ
E-DEFTER YÜKÜMLÜSÜ I İNCİ SINIFA TABİ MÜKELLEFİN II NCİ SINIFA TABİ OLMASI HALİNDE DEFTER BEYAN SİSTEMİNDE DEFTER TUTUP TUTAMAYACAĞI
GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ SANTRALİ İNŞAATLARINDA ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI
SGK ASGARİ İŞÇİLİK MEVZUATINDA KÖKLÜ YENİLİKLER
İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLI NİTELİKLİ İŞÇİLİK ALACAĞI HESAPLAMALARI
YANGIN NEDENİYLE ZAYİ OLAN MALLAR, SABİT KIYMETLER VE BİNALARIN GİDERLEŞTİRİLMESİ VE KDVSİ
STOKLARDAKİ EMTİANIN İMHA EDİLMESİ
NOTERLİK KANUNU’NUN 33. MADDESİ UYARINCA ÖDENEN VEKALET ÜCRETİNİN VERGİYE TABİ OLUP OLMADIĞI
