Maliye Postası Dergisi
TORBA KANUNLA KADINLARA GETİRİLEN SOSYAL GÜVENLİK HAKLARI NELERDİR?
Son zamanlarda ülkemizde de kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmakta bu amaçla Anayasamıza da bu yönde özel hükümler konulmuştur. Anayasanın 50 nci maddesinde küçükler ve kadınlar ile bedenî ve ruhî yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunacakları özel olarak belirtilmiştir. Öte yandan, SGK kayıtlarına göre, ülkemizde kadınların istihdama oranları düşüktür. Hizmet akdi ile çalışanların %26’i, kendi nam ve hesabına çalışanların %21’i, devlet memurlarının da %33’ü, genel olarak ise çalışanların %25’i kadındır. Bu sebeple kadınların istihdama katılımının önündeki engellerin azaltılması da temel hedeflerdendir.
Sosyal güvenlik alanında da bu amaçla bazı uygulamalar yapılmıştır. Torba Kanun olarak adlandırılan 6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun yayımlanarak yürürlüğe girdi. Torba Kanunda kadınlarımıza yönelik olarak doğum borçlanması, tüp bebek ile ilgili doğrudan, ev hizmetlerinde çalışanlarla ilgili (dolaylı olarak) düzenleme yapılmıştır. Bu makalede bu hususlar üzerinde durulacaktır.

HAZİRAN 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
CEP TELEFONUNA YÜKLENEN PROGRAM İLE ELDE EDİLEN GÖRÜŞME KAYITLARI
ÇEKİN TEMİNAT AMACIYLA DEVRİ - REHİN CİROSU
ÜST YARGI AŞAMASINDA MALİ TATİL
KAMUYA YARARLI DERNEK STATÜSÜ KAZANILMASI VE VERGİSEL AVANTAJLAR
DEVRE MÜLK HAKKININ KİRAYA VERİLMESİ DURUMUNDA KONAKLAMA VE GELİR VERGİSİ UYGULAMASI
FİYAT FARKINA İLİŞKİN KÂĞITLARDA DAMGA VERGİSİ
E-DEFTER YÜKÜMLÜSÜ I İNCİ SINIFA TABİ MÜKELLEFİN II NCİ SINIFA TABİ OLMASI HALİNDE DEFTER BEYAN SİSTEMİNDE DEFTER TUTUP TUTAMAYACAĞI
GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ SANTRALİ İNŞAATLARINDA ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI
SGK ASGARİ İŞÇİLİK MEVZUATINDA KÖKLÜ YENİLİKLER
İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLI NİTELİKLİ İŞÇİLİK ALACAĞI HESAPLAMALARI
YANGIN NEDENİYLE ZAYİ OLAN MALLAR, SABİT KIYMETLER VE BİNALARIN GİDERLEŞTİRİLMESİ VE KDVSİ
STOKLARDAKİ EMTİANIN İMHA EDİLMESİ
NOTERLİK KANUNU’NUN 33. MADDESİ UYARINCA ÖDENEN VEKALET ÜCRETİNİN VERGİYE TABİ OLUP OLMADIĞI
