Maliye Postası Dergisi
SANAYİ İŞLETMELERİ TARAFINDAN İMALAT SANAYİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINAN MAKİNE VE TEÇHİZATIN FİNANSMANI AMACIYLA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV UYGULAMASI
1/1/2016 tarihli ve 29580 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 25/12/2015 tarihli ve 6655 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1. maddesi ile 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 29. maddesinin birinci fıkrasına “z” bendi eklenmiştir. Söz konusu düzenlemeyle, 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere alınan makine ve teçhizatın finansmanı için bu işletmeler tarafından kullanılan krediler dolayısıyla lehe alınan paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisinden (BSMV) istisna tutulmuştur.
6802 sayılı Kanuna eklenen anılan maddenin uygulama usul ve esasları ise 29/3/2016 tarihli ve 29668 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 90 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliği ile düzenlenmiştir.
Bu çalışmada, 90 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliğinde yer alan açıklayıcı hükümlerle birlikte 6802 sayılı Kanunun 29/1-z maddesinde yer alan istisna düzenlemesi ile imalat sanayiini teşvike yönelik anılan Kanunda yer alan diğer hükümler değerlendirilecektir.

HAZİRAN 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
CEP TELEFONUNA YÜKLENEN PROGRAM İLE ELDE EDİLEN GÖRÜŞME KAYITLARI
ÇEKİN TEMİNAT AMACIYLA DEVRİ - REHİN CİROSU
ÜST YARGI AŞAMASINDA MALİ TATİL
KAMUYA YARARLI DERNEK STATÜSÜ KAZANILMASI VE VERGİSEL AVANTAJLAR
DEVRE MÜLK HAKKININ KİRAYA VERİLMESİ DURUMUNDA KONAKLAMA VE GELİR VERGİSİ UYGULAMASI
FİYAT FARKINA İLİŞKİN KÂĞITLARDA DAMGA VERGİSİ
E-DEFTER YÜKÜMLÜSÜ I İNCİ SINIFA TABİ MÜKELLEFİN II NCİ SINIFA TABİ OLMASI HALİNDE DEFTER BEYAN SİSTEMİNDE DEFTER TUTUP TUTAMAYACAĞI
GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ SANTRALİ İNŞAATLARINDA ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI
SGK ASGARİ İŞÇİLİK MEVZUATINDA KÖKLÜ YENİLİKLER
İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLI NİTELİKLİ İŞÇİLİK ALACAĞI HESAPLAMALARI
YANGIN NEDENİYLE ZAYİ OLAN MALLAR, SABİT KIYMETLER VE BİNALARIN GİDERLEŞTİRİLMESİ VE KDVSİ
STOKLARDAKİ EMTİANIN İMHA EDİLMESİ
NOTERLİK KANUNU’NUN 33. MADDESİ UYARINCA ÖDENEN VEKALET ÜCRETİNİN VERGİYE TABİ OLUP OLMADIĞI
