Maliye Postası Dergisi
MİRAS TEMLİK SÖZLEŞMESİ İLE TEMLİK EDİLEN MİRAS PAYINA UYGULANAN HACİZ HAKKINDA
DANIŞTAY ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2019/3539
Karar No : 2022/3493
Dava Konusu İstem: Davacının, ‘’İstanbul ili Maltepe ilçesi … ada … parsel’’de bulunan taşınmaz payına uygulanan haczin kaldırılması talebiyle yaptığı başvurunun zımnen reddine dair işlemin iptali istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: Davalı idarece, davacı ile amme borçlusu ... arasında imzalanan miras payının temliki sözleşmesinin, amme alacağının tahsilini imkansız bırakmak amacıyla yapıldığından bahisle hükümsüz olduğu belirtilerek temlik edilen miras payına 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 30. maddesi uyarınca haciz uygulanmış ise de değinilen Kanun’un 24. maddesine göre amme borçlusunun, amme alacağının tahsiline imkan bırakmamak amacıyla yaptığı sözleşmelerin iptali için genel mahkemelerde dava açılmasının gerektiği, olayda ise miras payının temliki sözleşmesinin iptali için herhangi bir dava açılmaksızın ve sözleşmenin amme alacağının tahsilini engellemek için yapıldığı hususu açıkça ortaya konulmaksızın uygulanan haczin kaldırılması istemiyle yapılan başvurunun reddine dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle işlem iptal edilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İnceleme ve Gerekçe:
Maddi Olay:
Davacının babası ...’ndan alınamayan amme alacağının tahsili amacıyla anılan şahsa, müteveffa eşi …’ndan intikal eden ‘’İstanbul İli Maltepe İlçesi … ada … parsel’’de bulunan taşınmaz payına haciz uygulanması üzerine davacı tarafından söz konusu taşınmazdaki miras payının Kadıköy 7. Noterliğinin … tarih ve … yevmiye numaralı miras payının temliki sözleşmesi ile tarafına devredildiği iddiasıyla haczin kaldırılması yönündeki başvurusunun zımnen reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açıldığı anlaşılmıştır.
İlgili Mevzuat:
2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun’un 6. maddesinde vergi mahkemelerinin a) Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davaları, b) (a) bendindeki konularda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasına ilişkin davaları, c) Diğer kanunlarla verilen işleri çözümleyeceği ifade edilmiştir.
Hukuki Değerlendirme:

HAZİRAN 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
CEP TELEFONUNA YÜKLENEN PROGRAM İLE ELDE EDİLEN GÖRÜŞME KAYITLARI
ÇEKİN TEMİNAT AMACIYLA DEVRİ - REHİN CİROSU
ÜST YARGI AŞAMASINDA MALİ TATİL
KAMUYA YARARLI DERNEK STATÜSÜ KAZANILMASI VE VERGİSEL AVANTAJLAR
DEVRE MÜLK HAKKININ KİRAYA VERİLMESİ DURUMUNDA KONAKLAMA VE GELİR VERGİSİ UYGULAMASI
FİYAT FARKINA İLİŞKİN KÂĞITLARDA DAMGA VERGİSİ
E-DEFTER YÜKÜMLÜSÜ I İNCİ SINIFA TABİ MÜKELLEFİN II NCİ SINIFA TABİ OLMASI HALİNDE DEFTER BEYAN SİSTEMİNDE DEFTER TUTUP TUTAMAYACAĞI
GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ SANTRALİ İNŞAATLARINDA ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI
SGK ASGARİ İŞÇİLİK MEVZUATINDA KÖKLÜ YENİLİKLER
İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLI NİTELİKLİ İŞÇİLİK ALACAĞI HESAPLAMALARI
YANGIN NEDENİYLE ZAYİ OLAN MALLAR, SABİT KIYMETLER VE BİNALARIN GİDERLEŞTİRİLMESİ VE KDVSİ
STOKLARDAKİ EMTİANIN İMHA EDİLMESİ
NOTERLİK KANUNU’NUN 33. MADDESİ UYARINCA ÖDENEN VEKALET ÜCRETİNİN VERGİYE TABİ OLUP OLMADIĞI
