Maliye Postası Dergisi
İŞ KANUNU GEREĞİNCE ENGELLİ SİGORTALI ÇALIŞTIRANLARA YAPILAN PRİM DESTEĞİ
Faruk YÜKSEL
Ülkemizde işsizlik rakamları genellikle yüksek oranlarda gerçekleşmektedir. Bu durum, iş bulma olanakları zaten sınırlı olan engelli insanlarımızın iş bulabilme ihtimallerini daha da azaltmaktadır. Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak engelli vatandaşlarımızın iş bulabilmelerini kolaylaştıracak bazı tedbirler alınmıştır. Bu tedbirlerden birisi de 4857 sayılı İş Kanunu ile getirilen engelli çalıştırma zorunluluğudur. Konuyu düzenlemek üzere Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik çıkarılmıştır.
Yukarıda belirtilen düzenlemeler kapsamında engellilerin daha kolay iş bulmalarını sağlamak için, işletmelerin engelli çalıştırma zorunluluklarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca işverenlerin engellileri işe almalarını teşvik etmek amacıyla, çalıştırılan engellilerin sigorta primlerinin bir kısmının Hazinece karşılanması hüküm altına alınmıştır. Yazımızda, yukarıda açıklanan düzenlemeler çerçevesinde, engelli sigortalıların sosyal güvenlik primlerine ilişkin Hazine desteği hakkında açıklamalar yapılacaktır.
1. ENGELLİ KAVRAMI VE ENGELLİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik, kimlerin engelli sayılacağını açıklamıştır. Anılan yönetmelik hükmüne göre engelli, doğuştan ya da sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişilerden tüm vücut fonksiyon kaybının en az yüzde kırk olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenenleri ifade etmektedir.
Engelli sigortalı çalıştırma zorunluluğu, hem özel sektör işyerleri için hem de kamuya ait işyerleri için düzenlenmiştir. Buna göre;
a) 50 veya daha fazla işçi çalıştırılan özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli çalıştırılması zorunludur.
b) Tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinden 51 veya daha fazla işçi çalıştırılan özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli çalıştırılması zorunludur.
İşverenler bu zorunluluklarını yerine getirirken engellileri meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla da yükümlüdürler.
ŞİRKET KURMAK VEYA SERMAYE ARTIRIMI YAPMAK AMACIYLA YA DA VAADİYLE HALKTAN İZİNSİZ PARA TOPLAMA SUÇU
SERBEST BÖLGEDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARIN BÖLGE İÇİNDE SATIŞ YAPMASI
SANAL OFİS KİRASININ GİDER KONUSU YAPILMASI
KAMU İHALELERİNDE İHALE TARİHİNDE SGK VEYA VERGİ BORCU TESPİTİNİN HATALI OLMASI
EMEKLİ OLAN PERSONEL KENDİ İDARESİNDE İHALELERE NE ZAMAN KATILABİLİR?
ÇEYİZ PARASINDAN FERAGAT EDENLER İSTERLERSE YARGI YOLUYLA SGK’DAN ÇEYİZ PARASI ALABİLİRLER
İŞÇİYİ İŞE ALAN YENİ İŞVEREN SORUMLULUK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ BİLİYOR MU ?
İZİNDEYKEN RAPOR ALAN İŞÇİNİN YILLIK İZİN HAKKI
ARABULUCULUK İŞÇİNİN İLERİDE DAVA AÇMASINI ENGELLEMEK AMACIYLA KULLANILABİLİR Mİ?
HOME-OFİS SİSTEMİ İLE ÇALIŞAN İŞÇİNİN FAZLA MESAİ TALEBİ
İŞVERENLERCE ÇALIŞANLARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN VERİLMESİ
KUYUMCULUK FAALİYETİ ARKASINA GİZLENEREK TEFECİLİK YAPILMASI
