Maliye Postası Dergisi
HIZLANDIRILMIŞ İADE SİSTEMİ (HİS)
Bilindiği üzere, 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği yayımlanmıştır. Bu Tebliğin konusunu, 25.10.1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun ilgili maddeleri ile 13.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun geçici 16. ve 04.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 120. maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiler çerçevesinde bu ve diğer Kanunlarda yapılan düzenlemeler ile 3065 sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin açıklamalar oluşturmaktadır.
Yayımlanan Yeni Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamaları günümüz koşullarına uygun bir şekilde revize edilmiş, basit ve anlaşılır bir hale getirilmiştir. KDV genel tebliğleri tek bir tebliğ haline getirilmiş olup, ikincil mevzuattaki dağınıklık giderilmiş, ihtilaf konusu alanlar netleştirilmiştir. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde halen uygulanmakta olan hızlandırılmış iade sisteminden yararlanma koşulları da hafifletilmiş olup, bu çalışmamızda “Hızlandırılmış İade Sistemi (HİS)” Yeni Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği doğrultusunda açıklanacaktır.

HAZİRAN 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
CEP TELEFONUNA YÜKLENEN PROGRAM İLE ELDE EDİLEN GÖRÜŞME KAYITLARI
ÇEKİN TEMİNAT AMACIYLA DEVRİ - REHİN CİROSU
ÜST YARGI AŞAMASINDA MALİ TATİL
KAMUYA YARARLI DERNEK STATÜSÜ KAZANILMASI VE VERGİSEL AVANTAJLAR
DEVRE MÜLK HAKKININ KİRAYA VERİLMESİ DURUMUNDA KONAKLAMA VE GELİR VERGİSİ UYGULAMASI
FİYAT FARKINA İLİŞKİN KÂĞITLARDA DAMGA VERGİSİ
E-DEFTER YÜKÜMLÜSÜ I İNCİ SINIFA TABİ MÜKELLEFİN II NCİ SINIFA TABİ OLMASI HALİNDE DEFTER BEYAN SİSTEMİNDE DEFTER TUTUP TUTAMAYACAĞI
GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ SANTRALİ İNŞAATLARINDA ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI
SGK ASGARİ İŞÇİLİK MEVZUATINDA KÖKLÜ YENİLİKLER
İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLI NİTELİKLİ İŞÇİLİK ALACAĞI HESAPLAMALARI
YANGIN NEDENİYLE ZAYİ OLAN MALLAR, SABİT KIYMETLER VE BİNALARIN GİDERLEŞTİRİLMESİ VE KDVSİ
STOKLARDAKİ EMTİANIN İMHA EDİLMESİ
NOTERLİK KANUNU’NUN 33. MADDESİ UYARINCA ÖDENEN VEKALET ÜCRETİNİN VERGİYE TABİ OLUP OLMADIĞI
