Maliye Postası Dergisi
FİŞ VEYA FATURA ALMANIN ÖNEMİ
Ahmet ARABACI
Kamu gelirleri devletin egemenlik gücüne dayanılarak değişik kaynaklardan elde edilir. Kamu gelirleri, devletin ve diğer kamu kuruluşlarının, kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla kanuna dayanarak çeşitli kaynaklardan elde ettikleri gelirlerdir. Bu gelirler ile devlet, mal ve hizmetleri satın alır ve satın aldığı mal ve hizmetler ile kamusal hizmeti sunar. Kamu gelirleri içerisinde en önemli yeri vergiler almaktadır. Vergi, kamu gelirlerinin çok önemli bir kısmını oluşturduğu için ne kadar vergimizi ödersek o kadar kaliteli kamu hizmet alabiliriz.
Son zamanlarda yaygınlaşan fiş veya fatura almama ya da istememe alışkanlığı hem bize zarar vermekte hem ülke ekonomisine zarar vermektedir. Çoğu zaman gerek bu hizmetleri satın alırken gerekse alışverişimizde fiş veya fatura istemeyiz. Bunun sonucunda kendimizi vergi ödeyicisi olarak görmediğimiz için kamu harcamaları ile ilgili hesap sormayı da düşünmeyiz. Tam tersine bilinçli bir kişi hem kendi hakkını aramalı hem de kamu hizmetinin finansmanını sağlamaya yardımcı olmalıdır. Bu yüzden alışverişlerimizde mutlaka fişimizi ya da faturamızı almalıyız. Böylece hem vergi kaçağını önlemiş oluruz hem de sorunlu çıkan bir mal veya hizmete karşı bir tüketici olarak hak arama olanağı elde ederiz.
1. Fiş Veya Fatura Almazsam Ne olur?
Alınmayan her bir fiş ya da faturanın KDV'si, bu fişi ya da faturayı vermeyenin haksız iradı olur. Ayrıca gelir/kurumlar vergisi matrahı aşındığı için gelir/kurumlar vergisi de eksik hesaplanmaktadır. Alınmayan her belge ile vergi kayıp ve kaçağına neden olunur. Tahsil edilemeyen kamu geliri olmadığı zaman kamu finansmanında sorunlar başlar bu da kamu hizmetlerinin aksamalarına neden olur. (Adalet, yol, su, elektrik, eğitim, sağlık, iç ve dış güvenlik gibi hizmetler) Bunun yanında ceza sadece belge vermeyene kesilmez her bir belge için belge almayana da özel usulsüzlük cezası kesilir.

HAZİRAN 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
CEP TELEFONUNA YÜKLENEN PROGRAM İLE ELDE EDİLEN GÖRÜŞME KAYITLARI
ÇEKİN TEMİNAT AMACIYLA DEVRİ - REHİN CİROSU
ÜST YARGI AŞAMASINDA MALİ TATİL
KAMUYA YARARLI DERNEK STATÜSÜ KAZANILMASI VE VERGİSEL AVANTAJLAR
DEVRE MÜLK HAKKININ KİRAYA VERİLMESİ DURUMUNDA KONAKLAMA VE GELİR VERGİSİ UYGULAMASI
FİYAT FARKINA İLİŞKİN KÂĞITLARDA DAMGA VERGİSİ
E-DEFTER YÜKÜMLÜSÜ I İNCİ SINIFA TABİ MÜKELLEFİN II NCİ SINIFA TABİ OLMASI HALİNDE DEFTER BEYAN SİSTEMİNDE DEFTER TUTUP TUTAMAYACAĞI
GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ SANTRALİ İNŞAATLARINDA ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI
SGK ASGARİ İŞÇİLİK MEVZUATINDA KÖKLÜ YENİLİKLER
İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLI NİTELİKLİ İŞÇİLİK ALACAĞI HESAPLAMALARI
YANGIN NEDENİYLE ZAYİ OLAN MALLAR, SABİT KIYMETLER VE BİNALARIN GİDERLEŞTİRİLMESİ VE KDVSİ
STOKLARDAKİ EMTİANIN İMHA EDİLMESİ
NOTERLİK KANUNU’NUN 33. MADDESİ UYARINCA ÖDENEN VEKALET ÜCRETİNİN VERGİYE TABİ OLUP OLMADIĞI
