Maliye Postası Dergisi
AZAMİ KAZANCI AŞAN PRİMLERİN İADESİ HANGİ ŞARTLARDA YAPILIR
Cengiz TÜRKCAN
Sosyal güvenlik sistemi, kişilerin yaşamını olumsuz yönde etkileyen tüm riskleri değil, onun ekonomik güvencesini ilk anda sarsabilecek sosyal riskleri kapsamına almıştır. Bu riskler fizyolojik (hastalık, sakatlık, yaşlılık), sosyo-ekonomik (işsizlik) ve mesleksel (iş kazaları ve meslek hastalıkları) nitelikli sosyal riskler olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu risklere karşı sosyal güvenlik sistemi devreye girer ve kişiye gerekli olan yardımları sağlar.
Sağlanan yardımlar ülkemizde primli sistemin içinde karşılanmaktadır. Primli sistemde ise sigortalılar almış oldukları aylık miktarlarına göre sosyal güvenlik kurumuna belirli oranlarda prim öderler ve ödenen primler sosyal güvenlik sisteminin gelirlerini oluşturur. Prime esas kazanç miktarı Kanunda belirtilen asgari ve azami kazanca göre belirlenir. Asgari kazancın altında veya azami kazancın üstünde olamaz. Son değişiklikle 2019 yılı prime esas kazanç sınırları değişmiştir.
Bu makalede, birden fazla işyerine tabi çalışıp prime esas kazançları azami kazancın üzerinde kalan ve fazladan ödenen sigortalıların primlerinin iadesinin ne şekilde yapılacağı hususlarına açıklık getirilecektir.
5510 SAYILI KANUNDA PRİME ESAS KAZANÇLARLA İLGİLİ ÖNGÖRÜLEN HÜKÜMLER
Bilindiği üzere, anılan Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrası (a) bendinde bir hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanların sigortalı sayılacağı öngörülmüştür.
Kanunda öngörülen hükümden de anlaşılacağı üzere birden fazla işveren tarafından çalıştırılmanın önünde yasal bir engel olmadığı gibi, sigortalının birden fazla işyerinde çalışması durumunda her işyerinde kendisi adına prim ödenmesi zorunludur.
Anılan Kanunun 87. maddesinde, 4/1-(a) kapsamında sigortalı bildirilenlerin, prim ödeme yükümlüsünün işverenler olduğu belirtildiğinden, işveren çalıştırdığı her bir sigortalı için prim ödemek zorundadır. Birden fazla işyerinde çalışan sigortalının çalıştığı her işverenin, ilgili sigortalı adına ayrı ayrı, aylık prim ve hizmet belgesi vermesi ve ödeme yapması gerekir.

HAZİRAN 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
CEP TELEFONUNA YÜKLENEN PROGRAM İLE ELDE EDİLEN GÖRÜŞME KAYITLARI
ÇEKİN TEMİNAT AMACIYLA DEVRİ - REHİN CİROSU
ÜST YARGI AŞAMASINDA MALİ TATİL
KAMUYA YARARLI DERNEK STATÜSÜ KAZANILMASI VE VERGİSEL AVANTAJLAR
DEVRE MÜLK HAKKININ KİRAYA VERİLMESİ DURUMUNDA KONAKLAMA VE GELİR VERGİSİ UYGULAMASI
FİYAT FARKINA İLİŞKİN KÂĞITLARDA DAMGA VERGİSİ
E-DEFTER YÜKÜMLÜSÜ I İNCİ SINIFA TABİ MÜKELLEFİN II NCİ SINIFA TABİ OLMASI HALİNDE DEFTER BEYAN SİSTEMİNDE DEFTER TUTUP TUTAMAYACAĞI
GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ SANTRALİ İNŞAATLARINDA ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI
SGK ASGARİ İŞÇİLİK MEVZUATINDA KÖKLÜ YENİLİKLER
İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLI NİTELİKLİ İŞÇİLİK ALACAĞI HESAPLAMALARI
YANGIN NEDENİYLE ZAYİ OLAN MALLAR, SABİT KIYMETLER VE BİNALARIN GİDERLEŞTİRİLMESİ VE KDVSİ
STOKLARDAKİ EMTİANIN İMHA EDİLMESİ
NOTERLİK KANUNU’NUN 33. MADDESİ UYARINCA ÖDENEN VEKALET ÜCRETİNİN VERGİYE TABİ OLUP OLMADIĞI
