Diğer Haberler
Yargıtay Kararı: "Gününde Ödenmeyen Ücretler İçin Mevduata Uygulanan En Yüksek Faiz Oranı Uygulanır"
İki senedir çalıştığı şirketten kovulan işçi, fazla mesai alacakları için arabulucuya yönlendirildi. Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca işçi, İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu.
Davacı işçi; fazla çalışma yapmasına rağmen bu çalışmaların karşılığı olan fazla çalışma ücretinin ödenmediğini, fazla çalışma iddiasının işverence tanzim edilen puantaj kayıtları ve tanık beyanlarıyla ispatlanacağını ileri sürerek 10 bin TL fazla çalışma ücretinin davalıdan tahsil edilmesini talep etti. Davalı işveren iddiaları reddetti.
Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Adalet Bakanlığı, kararın kamu yararına bozulmasını talep edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.
Kararda; davacının ödenmeyen fazla çalışma ücretinin en yüksek banka mevduat faizi ile tahsilini talep ettiği, ancak mahkemenin kanuni faiz uygulanmasına karar verildiği hatırlatıldı. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulandığının hüküm altına alındığı dile getirildi.
Kararda şu ifadelere yer verildi:
"Fazla çalışma ücreti, yasaya göre; ücret niteliğinde olup gününde ödenmeyen fazla çalışma ücretine mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanmalıdır. 4857 sayılı Kanun'un 34'üncü maddesinde ifade edilen en yüksek mevduat faizinin de Kanun'da öngörülen bir faiz türü olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır. Ancak kanuni faiz ile kanundan kaynaklı faiz, aynı faiz oranını ifade etmez. Bu sebeple mahkemece alacağın kanuni faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesi hâlinde hükümden anlaşılması gereken faiz oranı, 3095 sayılı Kanun'un 1 inci maddesinde öngörülen faiz oranıdır. Açıklanan nedenlerle hüküm altına alınan fazla çalışma ücretine en yüksek mevduat faizi uygulanması gerektiği açıktır. Mahkemece, davacının dava ve ıslah dilekçesindeki açık talebine rağmen, Kanun'un açık hükmüne aykırı şekilde kanuni faize hükmedilmesi, kararın kanun yararına bozulmasını gerektirmiştir. Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına temyiz isteminin kabulü ile kararın kanun yararına bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir."

Kayıt Dışı Emlakçılara 54.5 Milyon Lira Ceza

Site Yönetimlerinde Ciddi Usulsüzlükler Yapılıyor

1 Eylül 2023 İtibariyle Başlatılan Kiralarda Arabulucuk Uygulamasında Başvuruların Yüzde 70'ten Fazlası Çözüldü

Alt Kiralama İçin Ev Sahibinin Yazılı İznini Almak Şart

Yabancıya Konut Satışında Usulsüzlük

Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Denetiminde 36 İşletmeye 105 Milyon Liradan Fazla Ceza Kesildi

1 Milyon Litre Kaçak Akaryakıta El Konuldu

Ticaret Bakanlığı Çifte Fatura Düzenleyen Sigara Firmalarına 215 Milyon TL İdari Para Cezası Kesti

Yasa Dışı Tütün Mamulü Üretimi Yapan Suç Örgütü Üyelerine Karşı Düzenlenen Operasyonda 370 Kişi Gözaltına Alındı

ABD Gelir İdaresi, Microsoft’a Yaklaşık 29 Milyar Dolarlık Vergi Borcu Çıkardı

İtalya, Vergi Kaçırmakla Suçladığı Airbnb’nin 779 Milyon Eurosuna El Koydu

ABD'den İsviçre Bankasına 123 Milyon Dolarlık 'Off-Shore' Cezası

Yargıtay Kararı: "Gününde Ödenmeyen Ücretler İçin Mevduata Uygulanan En Yüksek Faiz Oranı Uygulanır"

SGK 'Fazla Ödeme' İddiası İle 103 Bin Lirayı Geri İstedi, KDK İptal Etti
