Haberler
PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı , Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmeliği yayımladı. Yönetmelikle, binalarda yağmur suyu ve gri su kullanımından yeşil sertifika’ya, elektrikli araçlar için kurulacak şarj ünitelerinden engelsiz çocuk oyun alanlarına kadar pek çok başlıkta düzenlemeler yapıldı.
Değişiklikler işlenmiş en güncel hali ile Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğini okumak için tıklayın.
Belli büyüklük ve tipteki kamu binaları ve özel binalarda yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak.
1 Ocak 2026’dan sonra yapılacak belli büyüklük ve tipteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak. Filtreden geçirilen yağmur suyu, bahçe sulaması ve tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Yağmur suyu sistemi, depo hacmi 7 metreküpün üzerinde olan parsel alanı 2 bin metrekareden büyük alanlardaki yapılar, parseldeki çatı iz düşüm alanı 1000 metrekareden büyük özel yapılar ve kamu binalarında zorunlu olacak.
Gri su yani; duş, küvet ve el-yüz yıkama lavabolarından elde edilen sular ise arıtılarak sadece tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Gri su sistemleri, yatak sayısı 200’den fazla olan konaklama tesisleri, yapı inşaat alanı 10 bin metrekareden büyük olan AVM’ler ve yapı inşaat alanı 30 bin metrekareden büyük kamu binalarında zorunlu olacak.
Değişiklik ile yerleşim alanlarında elektrikli araçlar için şarj ünitelerinin kurulumu kolaylaştırılacak. Yeni düzenleme ile site ve apartman otoparklarında şarj ünitelerinin kurulumu için zorunlu olan elektrik tesisatı ruhsata tabi olmayacak. Ancak elektrikli araç şarj ünitesine hat çekilmesi için uygulama yangın yönetmeliğine de uygun projelerinin hazırlanması ve fenni mesuliyetin üstlenildiğine dair taahhütname ile birlikte ilgili idareye sunulması zorunlu olacak.
İbadet yeri, sinema, tiyatro, opera, konferans salonu haricinde kalan bütün umumi binalarda yer alan katlar arası boşluklarda ve ayrıca site ve apartmanlarda düşme riski bulunan katlar arası boşluklarda, can güvenliğini teminen; TSE standartlarına uygun olarak güvenlik ağı oluşturulması zorunlu olacak. Bu yapılara güvenlik ağları konulmadan yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek. Güvenlik ağlarının ilgili standartlara göre bakımı, tadilatı veya yenilenmesi bina yönetiminin sorumluluğunda olacak.

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7440 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 9)

İŞ KANUNA GÖRE İDARİ PARA CEZASI VERİLME ESASLARI YENİDEN DÜZENLENDİ

DEPREM BÖLGESİNDE MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLERİN BORÇ YAPILANDIRMA SÜRELERİ UZATILDI

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN İSTİHDAMIN ARTIRILMASI İÇİN KULLANILACAK ORAN ARTIRILDI

ZAYİ BELGESİ İSTEME SÜRESİ 30 GÜNE ÇIKARILDI

İHRACATÇI FİRMALARIN TAAHHÜT HESAPLARINI KAPATMASINDA KOLAYLIK

VERGİ BORÇLARININ TECİLİNDE TEMİNAT ARANILMAYACAK TUTAR ARTIRILDI

YATIRIM FONLARI VE MEVDUATTAN ELDE EDİLEN GELİRLERDE TEVKİFAT ORANLARI ARTIRILDI

2025 YILININ İKİNCİ YARISI İÇİN KIDEM TAZMİNATI TAVANI

AKARYAKITTA YILIN İKİNCİ YARISINDA OTOMATİK MAKTU ÖTV ARTIŞI

DEPREMDEN ETKİLENEN BAZI YERLERDE MÜCBİR SEBEP HALİ SONA EREN MÜKELLEFLERİN e-DEFTER BERATLARINI YÜKLEME SÜRESİ UZATILDI

SERBEST MESLEK MENSUBU MÜKELLEFLERİN e-FATURA VE e-DEFTER ZORUNLULUĞU

İKİNCİ EL ARACIN SIFIRDAN PAHALI VE 6 AY VE 6 BİN KM'DEN DÜŞÜK SATILMASINA DAİR YASAK SÜRESİ UZATILDI

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
