Haberler
Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun
Kanun'u okumak için tıklayın.
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU ve ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN'da yapılan değişikliklere göre kanunlarda tanımlanan tasarım faaliyetleri de desteklenecek. Tasarım Faaliyeti ise " sanayi alanında ve Bakanlar Kurulunun uygun göreceği diğer alanlarda katma değer ve rekabet avantajı yaratma potansiyelini haiz, ürün veya ürünlerin işlevselliğini artırma, geliştirme, iyileştirme ve farklılaştırmaya yönelik yenilikçi faaliyetlerin tümü" olarak tanımlandı.
Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak.
Teknoloji Geliştirme Bölgesinde çalışan; AR-GE, tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31/12/2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesna tutuldu. Gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak olan destek personeli sayısı, AR-GE ve tasarım personeli sayısının yüzde onunu aşamayacak. Hak kazanılmış hafta tatili ve yıllık ücretli izin süreleri ile 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen tatil günlerine isabet eden ücretler de bu istisna kapsamında olacak. Haftalık kırk beş saatin üzerindeki ve ek çalışma sürelerine ilişkin ücretler bu istisnadan faydalanamayacak. Yönetici şirket, ücreti gelir vergisi istisnasından yararlanan kişilerin Bölgede fiilen çalışıp çalışmadığını denetleyecek.
ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN'da yapılan değişikliğe göre öğretim elemanlarından Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde gerçekleştirilen faaliyetlerde araştırmacı, tasarımcı ya da idari personel olarak hizmetine ihtiyaç duyulanlar, üniversite yönetim kurullarının izniyle tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak görevlendirilebilecek.
Tam zamanlı olarak görevlendirilecek personele kurumlarınca aylıksız izin verilecek ve kadroları ile ilişkileri devam edecek. Bu şekilde aylıksız izne ayrılanlardan;
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için önceki kadroları için tespit edilen sigorta primine esas kazanç unsurları esas alınmak suretiyle ilgili aya ilişkin olarak hesaplanacak sigorta primi çalışan hissesi ile genel sağlık sigortası primi çalışan hissesi tutarı kendilerince; sigorta primi işveren hissesi ile genel sağlık sigortası primi işveren hisseleri görev yaptıkları işverenleri tarafından ödenecek. Prim ödeme yükümlülüğü görevlendirildikleri işverene ait olacak.

MÜTEAHHİT YETERLİĞİ ARANMASINDA SÜRE UZATIMI

KUR KORUMALI MEVDUAT UYGULAMASI HAKKINDA TEBLİĞLER KALDIRILDI

2025 DÖNEM SONU DEĞERLEMESİNDE ESAS ALINACAK DÖVİZ KURLARI

EŞİK DEĞERLER VE PARASAL LİMİTLERİN GÜNCELLENMESİ HAKKINDA KAMU İHALE TEBLİĞ

e-DEFTER ve BERAT DOSYALARININ AYLIK VEYA GEÇİCİ VERGİ DÖNEMLERİ BAZINDA YÜKLEME TERCİHİNİN YAPILMASI

TEVKİF YOLUYLA KESİLEN VERGİLERİN NAKDEN İADE EDİLMESİNE İLİŞKİN HADLER

BİNA; TAMİRAT, TADİLAT, TESİSAT, GÜÇLENDİRME VE YIKIM İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STANDAR TLARI (TSRS) UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURULUNUN BİRLEŞMELERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ HAKKINDA KARARI

KENDİSİNE AİT BÜROSU OLAN MESLEK MENSUBU BAŞKA BİR BÜRODA YA DA ŞİRKETTE MESLEKİ FAALİYETTE BULUNAMAYACAK

MÜSTAKİL KONUTLARDA GARAJLAR İÇİN RUHSAT ALMA ZORUNLULUĞUNDA DEĞİŞİKLİK

SGK 2026 YILINDA PRİME ESAS KAZANCA DAHİL EDİLMEYECEK YEMEK BEDELİ VE DİĞER BAZI İŞLEMLER HAKKINDA GENELGEYİ YAYIMLADI

BORÇLU BAĞ-KUR VE GENEL SAĞLIK SİGORTALILARI SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANABİLECEK

YURT DIŞINDAN POSTAYLA GELEN EŞYADA GÜMRÜK VERGİSİ İSTİSNASI KALDIRILDI

