Maliye Postası Dergisi
EMEKLİLİK SİSTEMİ İLE İLGİLİ BAŞLICA SORUNLAR VE ÖNERİLER
Mustafa ŞEN
Emeklilik, kişilerin yasalarca belirlenen uzunca bir süre çalıştıktan sonra çalışma hayatından tamamen çekilmeleridir. Emekli veya tekaüt denilen bu kişilere, geçmiş hizmetleri nedeniyle, çalışmaksızın, belirli ve düzenli bir gelir almaya hak kazanırlar. Bununla birlikte, gündelik kullanımda, kanuni zorunluluğu doldurmadan iş bırakmış kimseler de zaman zaman emekli olarak adlandırılırlar. Emeklilik, genellikle kişinin ekonomik durumunun yanı sıra hayattaki rolünde de önemli değişikliklerin meydana gelmesi anlamına gelir. Bu gibi kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tanınan hakların yeterliliği ve ülkemizde uygulanan emeklilik sisteminin sorunlarının ele alınması bu anlamda önem arz etmektedir.
Türk Sosyal Güvenlik Sistemi’nin sorunları dünyadaki diğer ülkelerin sosyal güvenlik sistemlerinin sorunlarından farklıdır. Ülkemizde uzun yıllar, sosyal güvenlik sisteminin uygulanma şekli ve sosyal güvenlik alanında hayata geçirilen politikalar, birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Prim borçlarına yönelik sık sık çıkarılan aflar, emekli olma şartlarını kolaylaştıran düzenlemeler sosyal güvenlik sistemini finansman açısından sıkıntıya sokmuştur. Bu kapsamda 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu ile özellikle emeklilik sisteminde önemli düzenlemeler yapılmıştır. Gerçekleştirilen son düzenlemelere karşın, emeklilik sistemimizde yaşanan sorunlara bu yazıda yer verilmiştir. Çalışmamızın son kısmında var olan sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulacaktır.
Demografik Sorunlar
Günümüzde çoğu gelişmiş ülkede, insanların ilerleyen yaşlarda işgücünün dışında kalmalarından dolayı mağduriyete uğramamaları için sosyal güvenlik sistemleri geliştirilmiş, çalışanlara emeklilik hakkı tanınmıştır. Emekli aylıkları çalışanlardan kesilen primlerle karşılanabildiği gibi doğrudan devlet tarafından da karşılanabilir. Buna rağmen halen çoğu gelişmekte olan ülkede işgücünden ayrılanların geçimi aileleri tarafından sağlanmaktadır. Emeklilik yaşı ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. 55-70 aralığında değişebilen emeklilik yaşı, cinsiyete göre de değişebilir. Çoğunlukla tehlikeli ya da yıpratıcı olarak adlandırılan meslek dallarında çalışanlara erken emeklilik hakkı tanınır. Bununla birlikte, emeklilikle ilgili sorunlar ülkeden ülkeye ve zamana göre değişmektedir.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
